close-button

Sign in

Forgot Password?



Not signed up yet? Sign up now

close-button

Sign up for new account

IBPS Bank PO and Clerk Exam Preparation
IBPS SO
IBPS Bank PO and Clerk Exam Preparation
IBPS PO
IBPS Bank PO and Clerk Exam Preparation
IBPS Clerk
IBPS Bank PO and Clerk Exam Preparation
GMAT
IBPS Bank PO and Clerk Exam Preparation
SSC CGL-1
Railways (RRB) Preparation
Railway(RRB)


Already a member? Sign in now

close button

Forgot Password?



Remember your password? Sign in now

 

GK Questions asked in IPPB Mains Exam 2017

The IPPB Mains Exam was conducted on 29th January 2017.

GK Questions asked in the IPPB Mains Exam 2017

 

Detailed analysis of the IPPB Mains Exam 2017 can be found here. We have collected the GK Questions asked in the IPPB Mains Exam 2017 along with the answers and complied them below.

As a result these questions will give you an idea of the type of questions that one can expect in various competitive exams and will also help you to prepare for various other competitive exams in future.

You can read our analysis of the Computers section of the exam here. An analysis of the complete exam can be found here.


Question 1: What % of share is required to be maintained by the Shareholders of the payment bank till the first five years of opening?

Answer: 40%  of its paid-up equity capital.

 

Question 2: Which of the following does not come under payment bank ?

(a) Issue Credit Card

(b) Cross border payments

(c) Availability of cash at POS

(d) Virtual or Internet Banking

Answer:  (a) Issue Credit Card.

Note: Payments Bank Don’ts:

  • No NRI deposits should be accepted
  • Cannot issue credit cards.
  • Not allowed to set up subsidiaries to undertake non-banking financial services activities.
  • Other financial and non-financial services activities of the promoters should not be mingled with the working of payment bank.

 

Question 3: Where is Maharana Pratap Sagar Dam situated?

Answer: Kangra district of Himachal Pradesh.

Note: It is also called Pong Reservoir or Pong Dam Lake.

 

Question 4: The License provided to a Bank/Payments Bank comes under which act ?

Answer: Section 22 of Banking Regulations Act 1949.

 

Question 5: Abdul Halim Jaffer Khan who passed away recently was related to which field ?

Answer: Indian Sitar Player.

Note: Passed away on 4 January 2017.

 

Question 6: Padhar is a folk dance of which region ?

Answer: Gujarat.

 

Question 7: Amman is the capital of which country ?

Answer: Jordan.

 

Question 8: Cristiano Ronaldo is associated with which sport ?

Answer: Football.

Note: Plays for Spanish club Real Madrid and the Portugal national team.

 

Question 9: “Death under Deodar” book is written by ?

Answer: Ruskin Bond.

 

Question 10: Ice skating championship is held at which place in india ?

Answer: Gurugram.

 

Question 11: Apart from savings account what type of account can have balance upto 1 lac in payment banks:

a) Term deposit

b) Fixed deposit

c) Current account

d) Recurring deposit

Answer: (c) Current Account.

 

Question 12: International Kite Festival is held in which state ?

Answer: Gujarat

Note: Also called as Uttarayan.

 

Question 13: Vansda National park is located in which state?

Answer: Gujarat.

 

Question 14: What is the approximate Krishi Sinchaya Yojana outlay ?

Answer: Rs. 5,300 Crore for 2015-2016

Note : Rs. 50,000 Crore for 5 years.

 

Question 15: What is the full form of EMI ?

Answer: Equated Monthly Installments.

 

Question 16: In USSD – U stands for ?

Answer: Unstructured.

 

Question 17: Gandhi stadium located in which place ?

Answer: Jalandhar, Punjab.

 

Question 18: Asian Games 2018 will be hosted by which country ?

Answer: Indonesia.

 

Question 19: How much is the stake of govt. in India Post Payments Bank ?

Answer: 100% Government of India equity.

 

Question 20: Which day observed on 3rd March ?

Answer: World Wildlife Day & National Defence Day.

 

Question 21: Which of the following banks has surrender from opening Payment Bank?

Answer: Tech Mahindra.

 

Question 22: Where is the headquarter of Islamic Military Alliance to Fight Terrorism (IMAFT)?

Answer: Riyadh, Saudi Arabia.

 

Question 23: What is Interest subvention ?

Answer: Subsidy offered on interest rates.

 

Question 24: Committee formed for Modernizing the monetary policy framework is headed by?

Answer: B N Srikrishna Committee.

 

Question 25: The rate at which Central Bank of a country (Reserve Bank of India in case of India) lends money to commercial banks in the event of any shortfall of funds is called?

Answer: Repo Rate (6.25%).

 

Question 26: Ownership/Voting right for Payments Bank capped at 10% can be extended up to what percentage?

Answer: 26%.

 

Question 27: Which loans can be transferred under priority sector lending ?

Answer: (i) Agriculture

            (ii) Micro

            (iii)Small and Medium Enterprises

            (iv)Export Credit Education

            (v)Housing

            (vi)Social Infrastructure

            (vii)Renewable Energy

 

Also Read:

Analysis – IPPB Mains Exam – 29th January 2017

 

Comment Here

Download our Android app to Study Anywhere, Anytime

Studycopter's Android App is used by thousands of users to practice & study for IBPS prelim and mains exams for PO, Clerk, and SO. Get it now to get a top IBPS exam score

TeacherDownload

Like our Facebook page to get exam updates, current affairs, exam tips etc.

Teacher